2024 Yılı İçin İkame Araç Bedeli

2024 Yılı İçin İkame Araç Bedeli

İkame araç bedeli, çift taraflı bir trafik kazası sonucunda aracı hasara uğrayan kişinin, aracını kullanamadığı süre boyunca bir araç kiralaması varsayılarak kendisine ödenen maddi tazminattır. Bu tazminat türü, Yargıtay’ın bugüne kadar verdiği kararlar neticesinde yerleşik bir uygulama haline gelmiştir.

İkame Araç Bedeli Şartları

İkame araç bedeli talebinde bulunabilmek için bazı şartlar yerine getirilmelidir:

  1. Kusur Oranı: Kazada %100 kusurlu olmamanız gerekmektedir.

  2. Hasar Durumu: Aracınızın kazada hasar görmüş olması gerekmektedir.

  3. Kullanım Mahrumiyeti: Aracınızdan hasar nedeniyle en az bir gün mahrum kalmış olmanız gerekmektedir.

İkame Araç Bedeli Hesaplaması

İkame araç bedeli hesaplanırken şu faktörler dikkate alınır:

  • Aracınızın markası, modeli ve yaşı

  • Piyasa rayici çerçevesinde eşdeğer bir aracın kiralama bedeli

  • Aracınızın onarım süresi

Örneğin, sadece tampon boyaması ortalama 4 gün sürerken, kapı ve tampon boyama-düzeltme işlemi ortalama 7 gün sürebilir. Bu süreler, ikame araç bedeli tazminatının hesaplanmasında önemlidir.

İkame Araç Bedeli ve Trafik Sigortası

İkame araç bedeli, ticari kazanç kaybı veya iş gücü kaybı gibi bir yansıma zarar olduğundan, Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamında trafik sigortası teminat limitleri dışında tutulmuştur. Bu nedenle, ikame araç bedelini kusurlu tarafın sigorta şirketi ödemeyecektir. İkame araç bedelini, kusurlu aracın sahibi ve şoföründen müştereken ve müteselsilen tahsil etmek gerekmektedir.

Kasko Sigortası ve İkame Araç Bedeli

İkame araç bedelini alırken aracınızın kasko sigortası olup olmaması veya kaskodan araç alıp almadığınız önemli değildir. Kasko poliçesi, sizin kendinizi güvence altına almak için yaptığınız bir sigortadır. İkame araç bedeli ise kazaya karışan üçüncü kişi tarafından karşılanmak zorundadır. Örneğin, kaskodan 3 hafta boyunca araç kiralasanız bile bu tazminatı alabilirsiniz. Sevdiğiniz arabanız tamircideyken, bu tazminat hakkınızı icra takibi başlatarak veya dava açarak tahsil edebilirsiniz.

Yorumlar